513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 585
Bij Marienwaerdt Notendijk 2, 4153 RN te Beesd

Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR.

Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloedschuur (XIXa) met vlechtingen onder de dakrand. De schuur bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoordc Hollandse pannen gedekt wolfdak. De voorgevel (naar de dijk gekeerd) heeft getoogde dubbele deeldeuren geflankeerd door twee ijzeren rondboogvensters. De overige gevels zijn deels witgeschilderd met kleine getoogde ijzeren vierruits stalvensters. De schuur staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De VLOEDSCHUUR van de boerderij De Mouwe, behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen; wegens de markante ligging aan de dijk;

- als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.