513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 585
Bij Marienwaerdt Notendijk 2, 4153 RN te Beesd

Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG.

26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waaromheen een gepotdekselde ondertouw en een vijfzijdige rieten kap.

26B. De tweede vijfroedige hooiberg heeft eveneens een rieten kap. Op de kadastrale minuut van omstreeks 1830 staan twee kapbergen afgebeeld.

Waardering

De KAPBERG en HOOIBERG bij boerderij 'De Mouwe' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen; wegens de markante ligging aan de dijk;

- als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.