513559 - Mariënwaerdt
Marienwaerdt Notendijk 1, 4153 RN te Beesd

Omschrijving onderdeel 27: BOERDERIJ 'DE LAGE SLUIS'.

In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt een op L-vormige grondslag opgetrokken, mogelijk 18de-eeuwse boerderij. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken woonhuis bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. De naar de dijk gekeerde voorgevel (zuidwest) is geleed door negenruits vensters met links een onderkelderde opkamer. Het achterhuis is geheel vernieuwd. De boerderij staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De BOERDERIJ 'DE LAGE SLUIS' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de markante ligging aan de dijk;