513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 602
Beesd C 603
Marienwaerdt Appeldijk 3, 4153 RV te Beesd

Omschrijving onderdeel 32: BOERDERIJ 'DE NEUST'.

In de oosthoek van de buitenplaats, op een verhoging gelegen boerderij van het hallehuistype met een dwars geplaatst voorhuis dat middels een tussenlid met de forse schuur is verbonden. De boerderij zal in oorsprong dateren uit de 17de eeuw. Op de kadastrale minuut van omstreeks 1830 zijn het voorhuis en de schuur nog niet met elkaar verbonden. De 'Neust is een oude boerderijnaam , die gezien moet worden als een samentrekking van Den oest of Den Oost. De boerderij lag in de oosthoek van 'des cloosters erve' op de grens met Tricht. In 1315 wordt de naam voor het eerst genoemd.

Het uit rode baksteen opgetrokken voorhuis ligt onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. Hoekschoorstenen. In de voorgevel vier vensters met zesruitsverdeling (niet oorspronkelijk). Stafankers onder de dakrand.

In de linkerzijgevel bevindt zich de toegang met een rondboog bovenlicht met spaakroedeverdeling. Voorts twee roedevensters. De rechterzijgevel heeft twee zesruits vensters en een deur met bovenlicht.

Forse schuur onder zadeldak met wolfseinden, met blauwe pannen gedekt.

In de verhoging bevindt zich een toegang met vleugelmuren tot een met een tongewelf overdekte buitenkelder.

Waardering

De BOERDERIJ 'DE NEUST' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als voorbeeld van een 18de-eeuws boerderij-ensemble;