Naarden C 2784
Flevolaan 6, 1411 KD te Naarden

Omschrijving onderdeel 3

KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis, opgetrokken tussen 1858 en 1863, even ten zuidoosten van landhuis Flevorama. Het in chaletstijl opgetrokken koetshuis bestaat uit een verhoogd middengedeelte onder flauw zadeldak met ruim overstek dat overhoeks geplaatst is op iets terug liggende zijdelen onder eveneens flauw zadeldak met ruim overstek. Centraal aan de voor(NO)zijde in midden- en zijdelen een dubbele getoogde staldeur. Op de verdieping van het middendeel een keperboogvenster (meerruits). De gevels zijn gepleisterd in blokmotief met pilasters op de hoeken. Het dak van het middenstuk vertoont aan de voorzijde een opengewerkte windveer met voluten in chaletstijl. Inwendig is de klinkerbestrating bewaard gebleven alsmede het balkenplafond en de tuig- en zadelkast, geschilderd in okergeel en rood (kleuren Dudok van Heel). De zolder vertoont brede grenen vloerdelen en oorspronkelijk kapgebintconstructie met onder de nok omgekeerd keperboogvormig in elkaar grijpende rechte trekbalken. Het koetshuis is in de tweede helft van de jaren '90 van de 20ste eeuw gerestaureerd.

Het KOETSHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- als gaafheid koetshuis in chaletstijl uit het midden van de 19de eeuw;