Amsterdam V 6640
Churchill-laan 223, 1078 ED te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen VILLA met deels aangebouwde en deels inpandige garage en vrijstaand gelegen op een perceel op de hoek van de Churchilllaan en de Boerenwetering en de Haringvlietstraat. De gevel aan de westzijde grenst onmiddellijk aan het water. Aan de oost- en zuidzijde bevindt zich de tuin omgeven door een eenvoudige tuinmuur. Gebouwd in opdracht van A. Haupt naar een ontwerp van G.J. Rutgers in de stijl van de late of verstrakte Amsterdamse School.

Omschrijving Op een samengesteld T-vormig grondplan tot stand gekomen en volledig onderkelderde villa met twee bouwlagen en een kapverdieping. Het geheel wordt gedekt door een samenstel van zadeldaken met rode rechtsdekkende pannen. Hoge kap met steile en aan de dakvoet uitzwenkende schilden en met aan de oost- en westzijde een ingestoken kap en aan de noordzijde een tegen de gevel geplaatste lagere kap over de hoofdtoegang van het woonhuis en garage. Witgeschilderde boeidelen en als boegspriet uitkragend houten accent in de geveltoppen. Hoge gemetselde schoorsteen links van de westelijke topgevel en gedrongen schoorsteen op de noklijn. Uitkragende houten en geprofileerde gootlijst met beschot. Dakkapellen met kroonlijst en dubbele openslaande draairamen met zesruits roedenverdeling. Gevels van donkerrode baksteen. Aan de noordzijde een hoge en een lage topgevel met entree en met siermetselwerk afgewisseld met kleine blauwe en witte geglazuurde tegels en met houten beschot in de puntvormige toppen. Vensters met meerruits roedenverdeling. De noordelijke uitbouw bevat openslaande garagedeuren met smalle en hoge lichten en hoofdtoegang onder luifel van dakschild op gemetselde pijlers. Witgepleisterd fries ter hoogte van de gootlijst. Verder een enkel klein venster. Aan de oostzijde bevindt zich de ingestoken vleugel met geveltop als omschreven. De gevels op de begane grond hebben gekoppelde achtruits gelede vensters met lage bovenlichten. Ook openslaande tuindeuren en gemetselde muur met dekplaat en sokkel met natuurstenen beeld van vrouwenfiguur. Keukendeur met halfronde bovenzijde. Op de verdieping direct onder de gootlijst geplaatste vensters met vierkante negenruits ramen en met afgeschuinde benedendorpel. Onder de oostelijke topgevel een loggia met gekoppelde gemetselde pijlers met bandwerk en natuurstenen basement en kapiteel. Aan deze gevel verder een vlaggenmasthouder. Aan de westzijde een vanaf het water van de Boerenwetering opgaande gevel op hoge sokkel in lichtbruine baksteen. Deze zone zet zich als kademuur en tuinmuur aan de zuidzijde voort. Centraal een loggia boven breed en laag kelderraam. De loggia heeft verder een driezijdig uitgebouwd en ondiep balkon met gemetselde borstwering tussen witgepleisterde banden en zesruits venster en gelede toegangsdeur. Smal, langgerekt venster boven de loggia ter verlichting van het trappenhuis. Gekoppelde negenruits vensters onder de gootlijst en breed geleed venster op de begane grond. Aan de zuidzijde een hoge topgevel als omschreven en een serre op de begane grond onder plat dak met eenvoudig boeideel. Vensters met negenruits ramen onder de gootlijst. Om de tuin loopt een eenvoudige gemetselde tuinmuur.

Waardering Uit 1929-1930 daterende villa met bijbehorend beeldhouwwerk van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van een rijk gedetailleerd woonhuis in late Amsterdamse School-trant. Tevens van belang in het oeuvre van de architect G.J. Rutgers. Tevens van belang wegens stedenbouwkundige waarde en markante situering aan de Boerenwetering bij het Muzenplein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Late Amsterdamse School