530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Amsterdam AF 765
Amsterdam, Zuideramstel

Omschrijving

Naar ontwerp van J.D. Zocher (1869-1870), L.P. Zocher (1892), L. van der Bijl (1900; 1926-1931) en C.P. Broerse (1931) gefaseerd tot stand gekomen PARKAANLEG met PADENSTELSEL van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied. Oudste onderdeel (Zie bijgaande plattegrond (I)) aangelegd op een voormalig weiland van drie hectaren. Landschappelijke aanleg met kronkelend padenstelsel geflankeerd door diverse soorten bomen. De uitbreiding van 1892 (II) vond plaats aan de noordwestzijde en omvatte een terrein ter grootte van 18 bij 66 meter. De aanleg was eveneens gebaseerd op de Engelse landschapsstijl. In 1900 vond er een uitbreiding (III) plaats op een smalle strook land aan de zuidwestzijde, tussen de mede tot stand gekomen grote Platanenlaan enerzijds en de latere oprijlaan en de aula anderzijds en uitmondend op een gedeelte aan de noordwestzijde van Zorgvlied. Ook hier werd er gebruik gemaakt van vloeiende lijnen. De Platanenlaan markeert de grens tussen de oorspronkelijke aanleg en de uitbreiding van 1892 enerzijds en de uitbreiding van 1900 anderzijds. De uitbreiding van 1919 en nogmaals in 1926 (IV) vonden in noordwestelijke richting plaats. Dit betekende een verdubbeling van de totale oppervlakte. Deze uitbreiding kenmerkt zich door een grote lus waarbinnen een stelsel van overwegend gebogen paden is gecreëerd. Hoewel rechte lijnen nagenoeg ontbreken oogt de uitleg toch strakker dan de voorgaande. Bij de laatste vooroorlogse uitbreiding (V) in de zuidwestelijke hoek, teruggezet vanaf de Amstel, werden een nieuwe ingang met oprijlaan en aula opgenomen. De uitleg links van de aula kenmerkt zich door een stelsel van rechte paden; uitleg boven de aula door een overwegend cirkelvormige padenstructuur. Structuur van hoofdlanen en paden wordt mede bepaald door plaatsing van diverse beplanting. In het oude deel is de beplanting aangelegd volgens het 'blijf- en wijksysteem', waarbij meer bomen aangeplant worden dan er uiteindelijk kunnen blijven staan. Bredere hoofdlanen worden gescheiden van de graven door middel van taxushagen, platanen en moseiken.

Waardering

Gefaseerd tot stand gekomen parkaanleg en padenstelsel van de begraafplaats Zorgvlied van algemeen belang wegens de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde. De aanwezigheid van zeldzame bomen en beplanting vormt een toegevoegde waarde. Van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zorgvlied

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Parkaanleg met Padenstelsel

Landschapsstijl