530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Amsterdam AF 765
Amsteldijk 273 1, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

Door Publieke Werken van de gemeente Amstelveen in eclectische stijl ontworpen en rondom vrijgelegen voormalig ONTVANGSTGEBOUW annex DIENSTWONING van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied. De dienstwoning heeft tot 1931 tevens gefungeerd als aula. De burgemeester van de gemeente Amstelveen legde in 1869 de eerste steen voor deze dienstwoning op oorspronkelijk T-vormig grondplan met twee bouwlagen en onder elkaar kruisende zadeldaken gedekt met rode pannen. Zowel in de noord- als westhoek is later in de oksel een vierkante annex onder plat dak aangebouwd. Hierdoor is het tegenwoordige grondplan nagenoeg rechthoekig. Deels gepleisterde en deels witgeschilderde gemetselde gevels met omlopende cordonlijst met profilering en decoratief metselwerk. Aan vier zijden een puntgevel met opgelegd en oplopend getand fries. Gevelbeëindiging met geprofileerde daklijst met afgeschuinde schouders en met overstek met beschot en gordingen. De tussenliggende gevels hebben een rechte beëindiging al dan niet met overstek. De geveltop van de voorgevel aan de ZO-zijde heeft een tuit met sierlijk smeedijzeren accent op de noklijn. Met uitzondering van de NW-zijde hebben de gevels een hoog spitsboogvormig spaarveld. De vensters hebben een meerruits geleding van raam en bovenlicht en een korte geprofileerde lijst op het gevelvlak ter hoogte van het kalf. De vensters op de begane grond zijn licht getoogd, die op de verdieping worden halfrond afgesloten. De voorgevel heeft een middenrisaliet waarin de licht getoogde hoofdtoegang met dubbele houten deur met (zij)lichten en met bovenlicht met roedenverdeling. Boven de cordonlijst het gemeentewapen van Amstelveen onder gekoppelde vensterpartij met pilasters op de penanten. Rond venster in de top van het spaarveld. De achtergevel aan de NW-zijde heeft een eenvoudige toegang en een groot rechthoekig en met stijlen drievoudig geleed venster met roedenverdeling.

Waardering

Voormalig ontvangstgebouw annex dienstwoning uit 1869 van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als overwegend gaaf bewaard voorbeeld van een eclectische dienstwoning. Van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zorgvlied

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Doodgraverswoning

Eerste steenlegging 1869