Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530059
Complexnummer
530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82895/188
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AF 765
Bij Amsteldijk 273, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Aan de ZO-zijde van het terrein van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied gelegen BEGRAAFPLAATSHEKKEN met twee identieke entreepartijen uit 1926 ter vervanging van een ouder hek. De noordelijke doorgang ligt tegenover de voormalige doodgraverswoning, de zuidelijke doorgang tegenover de oprijlaan naar de aula. Tussen de entreepartijen bevinden zich eenvoudig smeedijzeren hekken met spijlen en regels. Een entreepartij bestaat uit drie hoge in lichtrode baksteen gemetselde vierkante pijlers op natuurstenen plint en met afgeronde en geprofileerde hoeken en gemetselde afdekking. De pijlers aan de uiteinden van elke entreepartij hebben een lage vleugelmuur waartegen en waarop sierlijk smeedijzeren hekwerk. Op deze pijlers bevindt zich een goudkleurige kegelvormige lantaarn in Amsterdamse School-stijl met rond en donkergekleurd glashuis. Expressionistische smeedijzeren letters op beide pijlers vormen het woord 'ZORGVLIED'. De middenpijler heeft het gemeentewapen van Amstelveen in smeedijzeren kader en een dito open bekroning. Tussen de pijlers dubbele openslaande hoge smeedijzeren hekken met geaccentueerde boven- en gedichte benedenzijde.

Waardering

Begraafplaatshekken met twee entreepartijen uit 1926 van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde. Van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zorgvlied

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530056. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek met twee poorten

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Amsterdamse School