530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Amsterdam AF 765
Bij Amsteldijk 273, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

Een in 1931 tot stand gekomen BEGRAAFPLAATSAULA met oprijlaan van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied, naar ontwerp van de toenmalige directeur Gemeentewerken van Amstelveen, K.J. Mijnarends, die het gebouw links van de ingang signeerde, in een zakelijk expressionistische stijl. Gebouw op samengesteld rechthoekig grondplan met één bouwlaag onder samenstel van platte daken en met in bruinrode baksteen gemetselde gevels in Noors kettingverband en afgesloten met eenvoudige natuurstenen lijsten. De aula kenmerkt zich in opbouw door aaneengeschakelde kubische bouwvolumen met een hoog middendeel en lagere vleugels aan weerszijden. De voorgevel (ZO) heeft een meerruits gelede vijfdeurs toegangspartij met zijdeuren in diep en recht en met witgepleisterd gewelf en luifel afgesloten portaal. Aan weerszijden ruime gemetselde plantenbakken met natuurstenen afdekking. Middendeel met hoge blinde gevel met wijzerplaat van uurwerk. De lagere gevels van de teruggezette vleugels aan weerszijden hebben elk zes smalle en verdiept geplaatste achtruits vensters met natuurstenen onderdorpel en gemetselde strek en met tuimelraam boven kalf. Aan de bovenzijde tussenliggend figuratief bouwbeeldhouwwerk. De achtergevel is met uitzondering van de wijzerplaat identiek aan de voorgevel. De uitgang aan deze zijde leidt tot de feitelijke begraafplaats. Aan de linkerzijde leidt een trap naar het souterrain. De zijgevels kenmerken zich door de risaleringen van de verschillende bouwvolumen. Hooggelegen gevel van het middendeel maakt een voorsprong waarin zes verticale smalle meerruits vensters onder evenveel uitkragende witgepleisterde luifels. Verder twee smalle vensteropeningen met in het muurvlak opgenomen bouwglas. De lagere bebouwing heeft een iets teruggezet en hoger middendeel met zes verticale en smalle achtruits gelede vensters met aan de bovenzijde tussenliggend figuratief bouwbeeldhouwwerk. Een lage gemetselde plantenbak verbindt de drie bouwvolumen van deze lagere vleugels. Interieur. Het inwendige kenmerkt zich door de hoge hoofdruimte van de aula met witzwart-marmeren vloer en marmeren lambrizering. Zwart marmer accentueert een plek in het midden van de zaal waar destijds de baar geplaatst werd. Benevens de zes hooggeplaatste vensters in de zijwanden wordt de zaal verlicht door een matglazen dakvenster. De hooggelegen verscholen ruimtes aan voor- en achterzijde zijn bedoeld voor organist en orgel. Het oude orgel werd in 1956 vervangen. In de lagere vleugels bevinden zich de wacht- en koffieruimtes.

Waardering

In 1931 tot stand gekomen begraafplaatsaula met oprijlaan van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als overwegend gaaf bewaard voorbeeld van zakelijk-expressionistische funeraire architectuur. Van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zorgvlied

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula

Amsterdamse School Nieuwe Bouwen