530056 - Begraafplaats Zorgvlied
Amsterdam AF 765
Bij Amsteldijk 273, 1079 LL te Amsterdam

Omschrijving

In neo-classicistische trant door de architecten J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk in 1891 ontworpen GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-294 / afstandsgraf) als MAUSOLEUM blijkens inscriptie op het fries boven de ingang voor de familie Oscar Carré (1846-1911), circusdirecteur en oprichter van het door dezelfde architecten ontworpen 'Theater Carré'. Carré liet het mausoleum bouwen voor zijn eerste vrouw, Amalia Salamonski. Op de Romeinse tempelarchitectuur geïnspireerd rechthoekig mausoleum met grafkelder en bovengelegen tempeltje op hoge sokkel en opgebouwd uit zand- en hardsteen. Aan de voorzijde leidt een trap van zes treden en sierlijk smeedijzeren hek naar bordes met tempelfront met Corinthische zuilen, hoofdgestel en fronton, waarop omfloerste urn. Eikenhouten toegangsdeur met lichten en vensters aan de zijgevels. Corinthische pilasters en hoekpilasters, bewerkte kapitelen en timpaan met vergankelijkheids- en eeuwigheidssymbolen als vlinder, omgekeerde fakkel en ouroboros. Vloeren en wanden van interieur met siermotieven. Marmeren borstbeeld van Amalia Salamonski door Henri J. Texeira de Mattos.

Waardering

Laat 19de-eeuws grafmonument, behorend tot de Algemene Begraafplaats Zorgvlied en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en funerair-historische waarde

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Rossum, J.P.F. van ; Stad Amsterdam