Voorst B 435
Deventerweg 4, 7383 RS te Voorst

Omschrijving onderdeel 12

DE BREMTE

T-boerderij (XIX A; van oorsprong ouder). In 1394 wordt 't Guet ter Broempt, gelegen tot Getel in den kerspel van Voerst' voor het eerst genoemd. De boerderij staat aangegeven op de Hottingerkaart van 1783. Boerderij met middenlangsdeel. Ter rechterzijde van het bedrijfsgedeelte een aangebouwde landbouwschuur met middenlangsdeel. Het woonhuisgedeelte met gewelfde kelder, begane grond en een zolderverdieping, is wit gepleisterd en heeft een smal grijs geschilderde plint. Het woonhuis is afgesloten d.m.v. een rietgedekt schilddak. Op de nok rode keramische rietvorsten, bakstenen schoorstenen. Bedrijfsgedeelte en landbouwschuur zijn afgesloten d.m.v. rietgedekte zadeldaken met wolfseinden; de nok afgedekt met zink. Voor het huis drie leilinden. Het woonhuisgedeelte heeft vier 6-ruits vensters met schuiframen met brede middenstijl, opgeklampte luiken en gepleisterde onderdorpels. Links in de voorgevel een paneeldeur met 2-ruits bovenlicht. Op de verdieping 2-ruits zoldervensters. De rechterzijgevel heeft een keldervenster,waarboven twee gekoppelde opkamervensters met opgeklampte luiken. De achtergevel heeft boven de zadeldaken in het metselwerk sporen van oudere bebouwing. De witgepleisterde linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte met grijs plint,heeft opgeklampte mestgangdeuren en gietijzeren stalvensters met een roedetracering. De achtergevel met vlechtingen, heeft deeldeuren, afgesloten door middel van een ellipsboog. Ter weerszijden getoogde houten 4-ruits vensters. Rechts een opgeklampte rechthoekige staldeur in een kozijn, links een getoogde staldeur.

Waardering

BOERDERIJ de Bremte, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type