Voorst B 448
Deventerweg 20, 7383 AB te Voorst

Omschrijving onderdeel 17

DE STAKENBERG

In 1326 wordt in het boek van Sloet al gesproken van de hofstee Eyoldine, later "De Stakenberg" genoemd. De Stakenberg was een van de twaalf Wildforstershoeven van de Veluwe. Boerderij (XIX B en ouder) met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en afgesloten door middel van een rietgedekt zadeldak met wolfseinden. Op het dak gemetselde schoorstenen. Het dak ter plaatse van het woongedeelte aan de linkerzijde is opgelicht. De voorgevel heeft een opgeklampte toegangsdeur met 2-ruits bovenlicht en een 9- en 6-ruitsvensters met schuiframen, gepleisterde onderdorpels en opgeklampte luiken. Op de verdieping een zolderluikje. In de rechterzijgevel enkele 4-ruitsvensters met gepleisterde onderdorpels en opgeklampte luiken. De linkerzijgevel heeft een toegangsdeur, waaraan gekoppeld een venster. Ter rechterzijde een 9- en 12- ruitsvenster met schuiframen, gepleisterde dorpels en opgeklampte luiken. De achtergevel heeft getoogde stal- en deeldeuren. Ter weerzijden van de deeldeuren halfrond gesloten gietijzeren vensters met vorkmotief.

Waardering

Boerderij de STAKENBERG, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type