Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530091
Complexnummer
530072 - De Poll
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82905/57
Kadastrale aanduiding
Voorst B 944
Deventerweg 28, 7383 AB te Voorst

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 19

DE GIETSELSCHE BROUWERIJ

Monumentaal voorhuis, met links achter een bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel (XIX en ouder). Het geheel is opgetrokken uit baksteen. In de 15de eeuw waren er op deze plek markevergaderingen. In het pand waren o.a. in het verleden een boerderij, een uitspanning met gelagkamer en in 1600 een herberg Nimwegen gevestigd. Vanaf 1700 werd hier bier gebrouwen, o.a. voor kasteel Bussloo en voor de ambtsjonkers van de Poll. De Gietelsche Brouwerij dankt haar naam aan het buurtschap Gietelo (Gemeente Voorst). De brouwerij was gelegen langs de weg Deventer-Zutphen op een kruispunt van de weg naar Loenen en Arnhem en had een goede watertoevoer. Het wit bepleisterde voorhuis met kelders, begane grond en zolderverdieping, heeft een grijs gepleisterd plint en een geprofileerde houten bakgoot met fries. Het geheel is afgesloten door middel van een schilddak, gedekt met de rode muldepannen. Het boerderijgedeelte met de rustiek en witgepleisterde voorgevel, is afgesloten door middel van een rietgedekt zadeldak met wolfseind. De onderzijde van het rechter dakschild is gedekt met rode en deels met gesmoorde oud Hollandse dakpannen. Het voorhuis heeft 6-ruits vensters met een empire schuifraam, een bepleisterde bakstenen dorpel en een vlakke bepleisterde vensteromlijsting. De vensters hebben binnenluiken. De voorgevel heeft een toegangsdeur met bovenlicht. Ter plaatse van de zolderverdieping in voor- en linker- zijgevel, zijn er 2-ruits gietijzeren vensters met tuimelramen. De voorgevel van het bedrijfsgedeelte, heeft een 4-ruits venster met opgeklampte luiken. In de linkerzijgevel zijn twee mestgangdeuren in een houten kozijn en halfronde gietijzeren vensters met vorkmotief. Ter rechterzijde een 4-ruits venster met diefijzers en een opgeklampt luik. De achtergevel met vlechtingen, heeft licht getoogde deeldeuren in een houten kozijn; oorspronkelijk met een stiepelpaal. Ter weerszijden een getoogd 4-ruits houten venster en daarnaast een opgeklampte staldeur in een houten kozijn. De rechterzijgevel, grotendeels gemoderniseerd, heeft getoogde gietijzeren stalvensters en een opgeklampte staldeur in een houten kozijn. Als laatste restant van een rosmolen is voor op de deel nog een cirkelvormig klinkerpad te zien, waar het paard (ros) de molen voortbewoog.

Waardering

Boerderij de GIETSELSCHE BROUWERIJ, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens de ontwikkelingsgeschiedenis

- wegens het type

- wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats

- wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530072. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing