Deventerweg 17, 7383 AA te Voorst

Omschrijving onderdeel 20

PORTIERSWONING

Een portierswoning (XIXB) met middenlangsdeel. Het voorhuis heeft een woongedeelte op de begane grond en daarboven een zolderruimte. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en afgesloten d.m.v. een pannengedekt zadeldak tussen twee trapgevels. De trapgevels zijn afgewerkt d.m.v. gepleisterde platstukken. Op het dak twee bakstenen schoorstenen. Op de nok rode keramische rietvorsten. De voorgevel heeft een opgeklampte toegangsdeur met bovenlicht. De vensters op de begane grond hebben een tussenstijl. Het venster naast de toegangsdeur heeft tevens een bovenlicht. De vensters zijn voorzien van luiken. Op de verdieping een venster met twee tussenstijlen en met een hoger opgaand middengedeelte. Alle vensters zijn voorzien van ramen met een glas in lood bezetting. De vensters hebben aan de onderzijde een vlakke overkragende dorpel; 1/2steens rollaag. De vensters zijn aan de bovenzijde afgesloten d.m.v. een 1/2-steens rollaag. In de topgevel twee gietijzeren rondvensters. De gesmede gevelankers en de gehengen op de toegangsdeur zijn rijk gedetailleerd. De rechterzijgevel heeft een venster met tussenstijl en een verdere detaillering als omschreven bij de voorgevel. Ter plaatse van het achterhuis enkele getoogde gietijzeren vensters met roedetracering. De achtergevel heeft deeldeuren en een staldeur, aan de bovenzijde getoogd. Ter weerszijden boven de deeldeuren een gietijzeren rondvenster met roedetracering. Boven de deuren een venster met ramen, welke zijn voorzien van een roedetracering; het geheel is in hout uitgevoerd. De topgevel heeft een gietijzeren rondvenster met diefijzers. De linkerzijgevel heeft een toegangsdeur, waaraan gekoppeld een 6-ruits venster met draairaam. Het blauw en wit geschilderde ronde motief op toegangsdeur en luiken, toont het wapen van het landgoed "de Poll". Bij een verbouwing in 1976, zijn de gevels ter plaatse van het achterhuis deels gemoderniseerd. Ter plaatse van de linkerzijgevel, staat op het erf een pomp met houten omkasting.

Waardering

PORTIERSWONING, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type