Voorst B 556
Deventerweg 30, 7383 AB te Voorst

Omschrijving onderdeel 21

DE HOEK

Voormalige dienstwoning (XIX A ) op het landgoed "De Poll". Voor de laatste grote verbouwing en uitbreiding in 1935, van met name het voorhuis, betrof het hier een klein T-huis, o.a. gedurende enige tijd bewoond door een boswachter. Het geheel is opgetrokken uit baksteen. Het voorhuis is afgesloten door middel van een schilddak met hoekschoorstenen. De schilden zijn gedekt met gesmoorde oud Hollandse dakpannen. Op het achterhuis een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldepannen. De voorgevel heeft een 6- en 9-ruits venster met schuifraam en opgeklampte luiken. De gemoderniseerde 6-ruitsvensters in de aanbouw rechts hebben het karakter van vensters met schuiframen. De achtergevel van de aanbouw heeft een gemoderniseerd venster met luik. De linkerzijgevel van het voorhuis, heeft naast een toegangsdeur een venster met luik en ter linkerzijde een 9-ruitsvenster met schuif raam en opgeklampte luiken. De vensters van het voorhuis hebben een bepleisterde vensterbankdorpel. Het achterhuis heeft opgeklampte staldeuren en een zolderluik, aan de bovenzijde licht getoogd en afgesloten door middel van een 1/2 steens rollaag. De linkerzijgevel heeft getoogde gietijzeren vensters met roedetracering. In de achtergevel, ter weerszijden van het zolderluik, twee halfrondgesloten gietijzeren vensters met vorkmotief. Alle vensters en deuren zijn aan de bovenzijde afgesloten door middel van een 1/2steens rollaag. Ter plaatse van de toegangsdeur, staat links van de woning op het erf een pomp met houten omkasting.

Waardering

Voormalige DIENSTWONING De Hoek, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type