530104 - Quarantaine-Inrichting
Charlois A 4999
Quarantaineweg 1 F, 3089 KP te Rotterdam

Omschrijving complexonderdeel B

Inleiding

Voormalige BEAMBTEWONING, oorspronkelijk met kantoor en artsenvertrek, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting en gebouwd in zakelijk-expressionistische trant. Het object is zuidelijk van de voormalige steiger aan de Nieuwe Maas gesitueerd. Begin jaren veertig van de twintigste eeuw is het pand verbouwd tot opzichterswoning.

Omschrijving

Op een U-vormige plattegrond gebouwde BEAMBTEWONING van een bouwlaag en een hoge kapverdieping onder een met rode pannen bedekt overkragend schilddak. De zuidgevel heeft in het midden een loggia grenzend aan een terras. Deze loggia is toegankelijk via een tuindeur die wordt geflankeerd door twee hoge vensters met roedenverdeling. Aan weerszijden van de loggia bevinden zich drie hoge en bredere vensters met roedenverdeling. In het dakschild twee kleine vierkante vensters en in de nok aan weerszijden twee schoorstenen. De noordgevel heeft drie stroken van elk vier hoge twaalfruitsvensters en in het schilddak twee kleine vierkante vensters conform de zuidzijde. Aan de blinde westgevel bevindt zich een kleine en lagere uitbouw met een schilddak waarin aan de noordzijde de hoofdentree van het gebouw en aan de westzijde twee kleine kruisvensters zijn aangebracht. De oostgevel is geheel blind uitgevoerd.

Waardering

Voormalige BEAMBTEWONING als historisch-functioneel onderdeel van het complex Quarantaine-inrichting, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemble- en situationele waarde in relatie tot de omringende complexonderdelen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis voormalige beambtewoning

Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg