Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530108
Complexnummer
530104 - Quarantaine-Inrichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82894/152
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Charlois A 4999
Quarantaineweg 1 E, 3089 KP te Rotterdam

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel D

Inleiding

Voormalig ZUSTERHUIS deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting in zakelijk-expressionistische trant en gesitueerd aan de noordelijke rand van het terrein, oostelijk van de opzichterswoning.

Omschrijving

ZUSTERHUIS. Op een onregelmatige plattegrond van twee haaks op elkaar gesitueerde vleugels opgetrokken gebouw van een bouwlaag en een kapverdieping onder een met rode pannen bedekt overkragend schilddak, dat boven de middenrisaliet hoger is opgetrokken en is voorzien van een hoog opgemetselde schoorsteen. De hoofdingang bevindt zich in de oostgevel onder een betonnen luifel in het midden van de loggia van het risalerende volume. De ingang wordt in de loggia geflankeerd door drie smalle hoge vensters. Aan weerszijden van de loggia in de middenrisaliet twee hoge en bredere vensters met roedenverdeling. In de hoger opgetrokken kap van dit risalerende deel is een lage vensterstrook van vier drieruitsventers aangebracht. Rechts van de risaliet bevinden zich drie hoge en brede vensters met roedenverdeling en links twee kleine, smalle vensters. Helemaal rechts een uitspringend bouwvolume van de haaks op het hoofdvolume gesitueerde vleugel met de lange zijde georiënteerd op het zuiden. De oostgevel heeft in het midden van het risalerende bouwdeel vier hoge vensters met roedenverdeling geflankeerd door twee hoge vensters. Voor het overige is de oostgevel identiek aan de westgevel met een spiegelbeeldige opzet. De noordgevel heeft in het midden een risalerend volume met een lagere kap. Hier vijf hoge vensters met roedenverdeling. De terugliggende geveldelen aan weerszijden hiervan zijn blind uitgevoerd. De dwarsvleugel heeft een rechthoekig plattegrond en telt eveneens een bouwlaag en een (lagere) kapverdieping. De zuidgevel heeft een symmetrische geleding met in het midden drie paar hoge vensters met roedenverdeling met aan weerszijden hiervan een smal en een hoog venster conform de overige vensters. De noordgevel heeft aan weerszijden van het hoofdvolume vier lagere vensters met roedenverdeling en in de uiteinden een hoger venster conform de overige vensters. In het interieur is onder andere de aanwezigheid van een grote (recreatie)zaal in het hoofdvolume kenmerkend.

Waardering

Voormalig ZUSTERHUIS als beeldbepalend en historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemble- en situationele waarde in relatie tot de omringende complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530104. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenhuis zusterhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1933
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver