Delfshaven E 1183
Bij Westzeedijk 375, 3016 GR te Rotterdam

Complexonderdeel C: 1e Parkhavenbrug

Inleiding

BASCULEBRUG "1e Parkhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over het buitensluishoofd van de Grote Parksluis, in de Westzeedijk. De brug is in 1932 gebouwd van Union Baustahl (staal 52), waardoor een lagere bouwprijs kon worden berekend. In de ontwerpberekeningen was geen aandacht besteed aan mogelijke vermoeidheidsverschijnselen ten gevolge van het openen en sluiten van de brug. In 1959 zijn de hoofdliggers van de brug afgebroken. De staalconstructie van De 1e Parkhavenbrug is in 1960 vernieuwd in staal 37.

Omschrijving

De brug is gefundeerd op houten palen. De landhoofden zijn gebouwd in beton en metselwerk en de beweegbare brug is van staal met een houten dek. De val is 14,70 meter lang en 20 meter breed. De brug wordt electro-mechanisch aangedreven. De afsluiting geschiedt electro-hydraulisch. De doorvaartbreedte is 13,65 meter. De brug heeft gemetselde hoekpijlers met granieten bekroningen en is voorzien van een eenvoudige stalen brugleuning met verticale spijlen.

Waardering

Uit 1932 daterende basculebrug "1e Parkhavenbrug", van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Parksluizen".