Wassenaar F 10825
Bij Raadhuislaan 22, 2242 CP te Wassenaar

onderdeel 4

De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd aan de noordzijde van het hoofdgebouw. De gemetselde tuinmuur, die de rechthoekige moestuin aan drie zijden begrenst, dateert uit verschillende perioden en wordt geleed door steunberen en bloktand- en zaagtandlijsten onder een ezelsrug. De muur werd in 1954 gerestaureerd. De korte noordmuur dateert uit de 18de eeuw (met inboetingen uit de 20ste eeuw), rode baksteen, steunberen aan noord-(dus buiten)zijde, deels afgesloten door rode Oud Hollandse pannen: op die gedeelten waar zich kassen bevonden zijn de pannen vanouds afwezig. De zuidkant van dit deel van de muur heeft aan het einde van de 20ste eeuw steunberen gekregen ter versteviging. Aansluitend aan de west- en oostzijde een muur uit de tweede helft 19de eeuw afgesloten door een muizentand. De muur wordt aan de bovenzijde afgesloten door recent aangebrachte, aan de bovenzijde afgeronde betonplaten. Ook deze muur wordt aan de buitenzijde door steunberen gestut. De oostmuur eindigt aan de noordoostzijde tegen de noordmuur terwijl deze laatste ca. twee meter in oostelijke richting doorloopt. Aan de andere (zuid-)zijde eindigt de oostmuur in een rechthoekige pijler onder hardstenen afdekplaat. Hier zwenkt de afscheiding van de moestuin halfcirkelvormig naar binnen (de moestuin in). Deze halve cirkel is opgebouwd uit een keermuur met rechte pijlers onder harstenen afdekplaat ertussen. Tussen deze pijlers een ijzeren raster met patroon van vierkante ruiten als hekwerk. Aan de zuidoosthoek van deze cirkel staat het wachthuisje De westelijke muur is identiek aan de oostelijke muur. In deze muur een klein onderkomen. Aan de zuidzijde gaat deze westmuur nog enkele traveeën om (in oostelijke richting) en wordt afgesloten door een rechthoekige pijler onder hardstenen afdekplaat. In het laatst genoemde stukje muur een ronde poortdoorgang. Restanten van koude broeibakken. Tevens bevinden zich hier nog diverse onderdelen van tuinornamenten, die grotendeels afkomstig zijn uit de Prinsessetuin.

TUINMUUR is in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de doelmatige vormgeving;