Wassenaar F 10761
Bij Raadhuislaan 22, 2242 CP te Wassenaar

onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639.

De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De entree van de toegangslaan (beukenlaan) naar de Prinsessetuin wordt gemarkeerd door twee massieve, cilindervormige gecanneleerde ZUILEN met aan de bovenzijde een sierrand met rozetten. Versneden afdekking. De zuilen dragen beelden met 'Strijd' als thema en zijn kopieën van twee van de vier beelden op de Schlossbrücke in Berlijn. Aan weerszijden van de laan staan zes zinken SIERVAZEN met oren en een manskop. Aan het einde van de laan staan twee SIERVAZEN op vierkante natuurstenen SOKKELS. De ornamenten dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Waardering

De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN zijn in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de markering van de entree tot de Prinsessetuin;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde gezien de vroege toepassing van het materiaalgebruik (zink);

- als karakteristiek en functioneel onderdeel;

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de historisch functionele-ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen twee zuilen