Wassenaar F 4893
Bij Raadhuislaan 22, 2242 CP te Wassenaar

onderdeel 7

TUINORNAMENT EN VIER VAZEN, behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Het 19de-eeuwse marmeren ORNAMENT staat voor de voorgevel van het hoofdgebouw en bestaat uit een fontein in de vorm van een drinkbak (kuip met aan weerszijden twee met de koppen naar elkaar toe liggende leeuwen op rechthoekige sokkels. Het ensemble was een geschenk van Tsaar van Rusland Alexander II aan Prins Frederik. In 1925 werd het door de toenmalige eigenaar de heer Chabot aan de gemeente Wassenaar ten geschenke gegeven. Een oude tekening toont het leidingensysteem onder meer naar de drinkbak die als een fontein functioneerde. De VIER VAZEN (giet- en smeedijzer) staan opgesteld op het bordes voor het hoofdgebouw. Het zijn kelkvormige vazen met dubbel handvat met mascaron op de buik en met guirlandes en bloemranken op de hals. De vazen dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Waardering

Het TUINORNAMENT en de VIER VAZEN zijn in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang:

- als onderdeel van de historische buitenplaats De Paauw

- als gaaf en representatief voorbeeld van een tuinornament en van vazen in de traditie van de Duitse formele tuinaanleg in de stijl van het neoclassicisme, geïnspireerd op Pompeiaanse voorbeelden

- vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering

- vanwege de functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats

- vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar

- als onderdeel van de landgoederenstrook van Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg