Wassenaar F 11277
Bij Raadhuislaan 22, 2242 CP te Wassenaar

onderdeel 8

PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks 1918, waarschijnlijk in opdracht van de familie Kessler, de toenmalige eigenaar van De Paauw. Eénlaags witgeschilderd houten pandje op rechthoekige gemetselde basis onder plat dak. Aan de voorzijde een veranda gevormd door het overstek van het dak, ondersteund door houten pijlers. Bij wijze van kapiteel zijn de pijlers uitgevoerd met een dwars geplaatste bloembak, gesteund door schoren. Aan weerszijden van de toegang tot de veranda lage hekpijlers met vergelijkbare bloembakken. Tussen de pijlers een balustrade met rechthoekige openingen. Rechthoekige vensters en een dubbele glasdeur met spiegelboog en luiken.

Het PRIEEL met VERANDA is in architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang

- als gaaf en representatief voorbeeld van een tuinpaviljoen uit het tweede decennium van de 20ste eeuw, de tijd dat het huis door de familie Kessler werd bewoond;

- vanwege de vormgeving en typologie;

- als karakteristiek onderdeel;