Zevenaar A 1972
Markt 33, 6901 AH te Zevenaar

Omschrijving

Tot woning verbouwde STAL. In oorsprong 18de-eeuws rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels worden door een tuit afgesloten. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de stal verbouwd tot woning. De aan de straat gelegen voorgevel werd van gecementeerde speklagen voorzien. Centraal hier de van een strakke omlijsting voorziene ingangspartij met voordeur en bovenlicht. Aan weerszijden een 12-ruits schuifvenster. Op de verdieping twee 6-ruits openslaande vensters.. In de linkergevel, waarvan de achterste helft van een pleisterlaag is voorzien, enkele meerruitsvensters en toegangsdeuren. In de achtergevel beganegronds twee meerruitsvensters (openslaand), op de verdieping een breed meerruitsvenster (openslaand) en in de topgevel een ijzeren rond venster. In de rechter gevel enkele meerruitsvensters. Aan deze zijde voorts een dakkapel met 6-ruitsvenster onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak..

De tot woning verbouwde STAL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de historisch functionele waarde

-vanwege de ensemblewaarde

-vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stalgebouw(L)

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stal