Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530183
Complexnummer
527176 - Sevenaer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/28
Kadastrale aanduiding
Zevenaar A 1972
Markt 31, 6901 AH te Zevenaar

Omschrijving

Omschrijving

Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevels worden door een eenvoudige lijst afgesloten. De woning werd in de eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwd. Aansluitend aan de linkerzijde een eveneens in de eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwde kleine woning onder haaks op de grotere woning geplaatst met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De grotere woning vertoont centraal aan de voorzijde de ruim een meter in de gevel terugliggende entree met doorgang onder toog aan de straatzijde. Aan weerszijde twee 24-ruits kruisvensters onder bakstenen strek. Op de verdieping twee naast elkaar gelegen halve 8-ruits kruisvensters, met aan weerszijden een 16-ruits kruisvenster. In de rechtergevel aan de rechterzijde beganegronds een 24-ruits kruisvenster onder bakstenen strek en erboven op de verdieping een 16-ruits kruisvenster. Aan de achterzijde enkele meerruitsvensters, deels gevat in kruiskozijnen. De straatgevel van de aangebouwde woning vertoont aan de rechterzijde een 6-ruits empire-schuifraam onder bakstenen strek.

Waardering

De voormalige DIENSTWONING is in cultuurhistorich opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de historisch functionele waarde

-vanwege de ensemblewaarde

-vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527176. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Dienstwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing