Zevenaar A 1301
Markt 29, 6901 AH te Zevenaar

Omschrijving

Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aansluitend tegen het pand Wittenburgstraat nr. 29 gebouwd. De voorgevel van de dienstwoning en werkplaats zijn gepleisterd met een geschilderd plint. De dienstwoning is overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan het naar de achterzijde geplaatste dakschild een sterkere helling vertoont dan het naar de straat gerichte dakschild. De aan de rechterzijde gesitueerde timmerwerkplaats is eveneens door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak overkapt, maar in tegenstelling tot de dienstwoning is de topgevel van de werkplaats naar de straat gericht. Het dak heeft een licht overstek. Begandegrond aan de rechterzijde van de werkplaats een samengesteld dubbel meerruitsvenster. Op de verdieping een hooiluik onder toog. De voormalige dienstwoning vertoont aan de linkerzijde de entreedeur met 2-ruits bovenlicht. Rechts hiervan twee T-ruits schuifvensters. Op de verdieping drie 6-ruits empire schuifvensters.

De voormalige DIENSTWONING EN TIMMERWERKPLAATS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de historisch functionele waarde

-vanwege de ensemblewaarde

-vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Dienstwoning met Timmerwerkplaats