Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530193
Complexnummer
530191 - Sint Hubertus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/12
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Otterlo I 155
Otterlo I 26
Otterlo I 54
Bij Apeldoornseweg 258, 7351 TA te Hoenderloo

Omschrijving

Omschrijving

Historische TUIN- EN PARKAANLEG als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' naar ontwerp van H.P. Berlage gerealiseerd in de periode 1915-1920. De tuinaanleg is te onderscheiden in de formele, symmetrische aanleg direct rondom het huis en een meer landschappelijke aanleg rondom de speciaal gegraven vijver. De formele tuinaanleg aan weerszijden van het huis sluit aan bij de symmetrische opzet van de architectuur van het huis, de paviljoens en de keermuur. De oudste foto's laten een rechthoekig padenverloop zien en gesproken wordt van een invulling met rozen. Na de Tweede Wereldoorlog gaf Mien Ruys beplantingsadviezen, onder andere voor de Meditatietuin ten zuidoosten van het jachthuis, waar het beeld De Raadsman van Mendes da Costa staat opgesteld. In tegenstelling tot het formele symmetrische karakter van de tuinaanleg aan weerszijden van het huis kenmerkt de tuinaanleg zich buiten de directe omgeving van het huis door een landschappelijke aanleg bestaande uit een open vlakte aan de zuidzijde van het huis waarvan het aanzicht sterk wordt bepaald door de landschappelijk gegraven vijver. De vijver is langgerekt en strekt zich uit naar het zuiden en zuidwesten. De vijver had mede tot doel het gebouw erin te laten spiegelen. Het gedeelte aan de noordzijde van het huis kent een dichte begroeiing bestaande uit bomen waartussen de gebogen lanen. De omstreeks 1930 naar ontwerp van Henry van de Velde rechtgetrokken lanen leiden naar de toegangshekken van het huis.

Voor de beplanting rondom de vijver werd gebruik gemaakt van een afwisselende beplanting van blauwe of zilverachtige coniferen met lichte en donkergroene naalden, mede op advies van Th. C. Oudemans, eigenaar van het landgoed Schovenhorst tussen Putten en Garderen.

Waardering

Historische TUIN- EN PARKAANLEG als onderdeel van de buitenplaats 'Sint Hubertus' is van algemeen belang:

- wegens de gaafheid,

- wegens de plaats in de Nederlandse tuingeschiedenis,

- wegens de plaats in het oeuvre van Berlage,

- wegens de kwaliteit van het ontwerp

- als onderdeel van het totaalconcept en de relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats

- wegens de symmetrische opzet van de tuinen rondom het huis en het landschappelijke karakter van het daarom gelegen park

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530191. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden