Bij Taalstraat 151, 5261 BC te Vught

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW LANDHUIS ZIONSBURG; een omstreeks 1882 opgetrokken monumentaal onderkelderd landhuis in rijke Vlaamse Neorenaissance-stijl. Het huis werd ontworpen door de architect Johannes Jacobus van Nieukerken, in samenwerking met de beeldhouwers Johann Theodoor Stracké en Charles Stracké. Laatstgenoemden leverden vermoedelijk de ontwerpen voor de stenen decoratieve details en toevoegingen en voerden deze uit. Sinds de brand in 2003, die de kap en het inwendige houtwerk van het huis verwoestte, staan een aantal van deze decoratieve toevoegingen, waaronder twee kunststenen leeuwen op sokkel, in de schuur achter het koetshuis opgesteld. Het oorspronkelijk door met leien gedekte schilddaken met dakkapellen overkapte (ijzeren crête) huis is opgetrokken op L-vormige grondslag in rode baksteen met natuurstenen speklagen en natuurstenen waterlijsten tussen de verdiepingen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde goot op consoles. De gevel aan de zuidzijde wordt door een rijke topgevel met rolwerk en fronton in Vlaamse Neorenaissance-stijl afgesloten en wordt bekroond door een in geglazuurd en gekleurd tegelwerk uitgevoerde schoorsteen van vier aanééngesloten ronde pijpen. Aan deze zuidzijde aan de hoek rechts een torenvormige aanbouw, die door een deels bewaarde open koepel wordt afgesloten. Voorts aan de zuidzijde een vijfzijdig uitgebouwde serre onder zinken puntdak. Aan de noordzijde van het huis een één- en twee-laagse aanbouw. De aan de oostzijde gelegen ingangspartij wordt voorafgegaan door een hardstenen bordes. Beganegronds en op de verdieping aan alle zijden vensteropeningen met gebogen vensternissen gevuld met metselmozaïek.

Het HOOFDGEBOUW LANDHUIS ZIONSBURG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als zeldzaam voorbeeld van een gemeenschappelijk ontwerp voor een landhuis van een gerenommeerd Nederlands architect en gerenommeerde Nederlandse beeldhouwers uit het einde van de 19de eeuw;

- als een belangrijk voorbeeld van een landhuis uit het einde van de 19de eeuw uitgevoerd in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl;

- vanwege de hoge ensemblewaarde.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats