Vught L 163
Bij Taalstraat 151, 5261 BC te Vught

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdelen van de hieraan voorafgaande aanleg bewaard zijn gebleven. Van het tot omstreeks 1900 in sobere formele stijl aangelegde park herinnert nog de rechthoekige moestuin aan de NO-zijde van het park en de lange laan met eiken aan weerszijden aan de westzijde van het park. Beide onderdelen gaan waarschijnlijk terug tot in de 18de eeuw. Omstreeks 1900 liet de toenmalige eigenaar Johan Lodewijk Marggraff, in het vervolg op de bouw van huis en koetshuis in rijke Vlaamse Neorenaissancestijl, door een tot nu toe onbekend gebleven tuinarchitect een aanleg in landschapsstijl realiseren, die een grote schoonheidswaarde vertegenwoordigt en die in zijn geheel bewaard is gebleven. Voor deze aanleg kreeg het terrein-oppervlak een licht glooiende huid. Door het hart van het park van boven naar onderen werd een ruime in curven verlopende waterpartij aan gelegd. Ter hoogte van de achterzijde van het huis verbreedt deze zich tot een oogvormige waterpartij. Aan de achterzijde van het huis werd een parkweide aangelegd met als centrale focus deze waterpartij, met hierachter wederom een groot weide (thans door opschot deels dichtgegroeid). Terzijde (zuidkant) van het huis werd een doorzicht door het park naar buiten vrijgehouden. Ook aan de entreezijde (oprijlaan) is er sprake van een opening van het park naar buiten toe. Voor het overige werd het park door bebossing geheel gesloten ten behoeve van een wandeling over bewaard gebleven slingerpaden. In het parkbos op een heuvel ten noorden van het huis, tegen de rand van de vijverpartij, een begraafplaats die wordt gemarkeerd door een cirkelvormige aanplant van taxus en door een obeliskvormige gedenksteen. In december 2003 werd hier de eigenaar Ewald Marggraff, die bij de brand in het huis in deze maand om het leven was gekomen, begraven. Het zeer rijke assortiment aan bomen en heesters (eik, beuk, plataan, es, magnolia, taxus, acaccia) uit de aanlegtijd van het park in rijpe landschapsstijl is nog herkenbaar aanwezig.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG VAN ZIONSBURG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als goed voorbeeld van een Nederlandse buitenplaats met park in rijpe landschapsstijl;

- vanwege de grote compositorische kwaliteit van het park in rijpe landschapsstijl; - vanwege de schoonheidswaarde van het park in rijpe landschapsstijl.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl