Taalstraat 147, 5261 BC te Vught

Omschrijving onderdeel 3

KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetrokken koetshuis uit omstreeks 1882 naar ontwerp van Johannes Jacobus Van Nieukerken. Het koetshuis is opgetrokken op een rechthoekige grondslag met aan de voor(ZW-)zijde een licht naar voren springende middenrisaliet waarin centraal de dubbele houten toegangsdeur, afgesloten door een korfboog waarin twee gebogen vensternissen met mozaïekwerk. De zijgevels en de gevel van de middenrisaliet worden afgesloten door een trapgevel met hardstenen platen en toppilaster. Het koetshuis is overkapt door met grijze gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekte zadeldaken. De dubbele toegangsdeur is voorzien van een vierruitslicht afgesloten door een smeedijzeren rooster met voluten. Links en rechts van de toegangsdeur een hoog halfrond 3-ruitsvenster met bovenlicht. Het venster wordt afgesloten door een smeedijzeren rooster met voluten met in het midden de initiaal van de familie Marggraff. Op de verdieping een dubbele balkondeur met vensters met ruitvormige roedenverdeling en met enkel halfrond bovenlicht. Het balkon ontbreekt. Aan weerszijden van de middenrisaliet een woning -vermoedelijk tuinmans- en koetsierswoning- Met de aan de zijde van de risaliet gesitueerde rechte toegangsdeur met bovenlicht en ernaast een vensterpartij. Vensters en deuren worden afgesloten door een halfronde vensternis waarin mozaïekwerk. De linkerzijde van het koetshuis vertoont beganegronds 3 blinde vensternissen en op de verdieping een dubbel meerruitsvenster onder halfronde vensternis met mozaïekwerk. De achtergevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst en vertoont links ter hoogte van de linker dienstwoning een toegangsdeur met 2-ruitsbovenlicht met links een blindnis en rechts twee meerruitsvensters. Deur, nis en vensters worden afgesloten door en halfronde nis waarin mozaïekwerk Aan de linkerzijde werd het koetshuis even terzijde van de hoek aan de achterzijde in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid met een garage, eveneens opgetrokken in rijke Vlaamse Neorenaissancestijl met trapgevels en zadeldak met grijze gesmoorde Oud-Hollandse pannen. Vermoedelijk is deze uitbreiding eveneens door Van Nieukerken ontworpen. Tussen garage en koetshuis een rechte muur met poortdoorgang naar de achter het complex gelegen moestuin. Inwendig: centraal in het koetshuis een grote rechthoekige ruimte voor het ronddraaien van de koets en voor de stalling van de koetsen. Rechts hiervan de paardenstal met 4 paardenboxen en ruiven uit de bouwtijd. Tijdens een brand in 2006 is het koetshuis met garage door brand beschadigd geraakt.

Het KOETSHUIS MET GARAGE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als voorbeeld van een door Van Nieukerken ontworpen koetshuis;

- als goed voorbeeld van een aan het einde van de 19de eeuw ontworpen koetshuis in rijke Vlaamse Neorenaissancestijl;

- vanwege de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)