Bij Taalstraat 151, 5261 BC te Vught

Omschrijving onderdeel 4

DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en twee symmetrische zijstukken. De kas staat op een rode bakstenen borstwering, waarboven een opbouw in roeden en glas. Het middenstuk is opgetrokken op een vierkante grondslag met afgeschuinde hoeken. Aan de voor(zuid-)zijde een dubbele ijzeren deur. Het middenstuk wordt bekroond door een lantaarn. De daklijst van het middenstuk is versierd met een ornamentele zinken rand. De achter (noord-)zijde van het middenstuk is geheel in baksteen opgetrokken. Deze muur fungeert tevens als achtermuur van het aan de noordzijde ervan gelegen in rode baksteen opgetrokken stookhok (afgesloten door met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak). De zijstukken worden afgesloten door een zadeldak in roeden en glas. Aan de kopse kant van de zijstukken een ijzeren toegangsdeur. Beide zijstukken dienden oorspronkelijk als druivenkas, zo blijkt uit de aanwezigheid van ijzeren stangen en geleiders aan de binnenzijde van het glasdek. Naderhand werd de rechter (oostelijke) kas ingericht tot tabletkas met gemetselde tabletten langs de gevels en een gemetselde kribbe in het midden. De kas werd gebouwd door de Belgische kassenbouwer L. Baetens & C. uit Brussel-Schaerbeek en staat afgebeeld in een brochure van deze bouwer. De kas op Zionsburg is het enige in Nederland nog bewaard gebleven exemplaar van dit type kas met verhoogd middenstuk en twee symmetrische zijstukken.

De DRUIVENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde;