Bij Taalstraat 151, 5261 BC te Vught

Omschrijving onderdeel 10

TUINBEELD WELLICHT VOORSTELLENDE DE MUZE ERATO ALS JONGELING OP SOKKEL; beeld in classicistische stijl in kunststeen van een jongeling met hoofd naar links gebogen. Op zijn rechter schouder een zwaan, aldus wellicht verwijzende naar de muze Erato. Het beeld staat opgesteld in het gedeelte van het park aan de ZO-zijde van de moestuin. Het beeld is omstreeks de bouwtijd van het huis in 1882 en aanlegcampagne van het park omstreeks 1900 vervaardigd door de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké. Het beeld is geplaatst op een dubbele rechthoekige hardstenen sokkel op plint en onder geprofileerde afdekplaat.

Waardering

Het TUINBEELD WELLICHT VOORSTELLENDE DE MUZE ERATO ALS JONGELING OP SOKKEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als gaaf bewaard voorbeeld van een tuinbeeld uit het oeuvre van de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké;

- als zeldzaam voorbeeld van een tuinsieraad dat onderdeel uitmaakt van de bouw- en aanlegcampagne van huis en park van een Nederlandse buitenplaats;

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de ensemblewaarde.