Velp Gelderland B 685
Bij Biljoen 1, 6883 JH te Velp

Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR.

BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom gelegen gesloten brug, die aan weerszijden door een monumentale rode bakstenen keermuur, waarin enkele muurankers, wordt begrensd. De rechte muur zwenkt naar de zijkanten in een flauwe hoek uit; de uitzwenkende delen zijn tevens keermuren naar de taluds. In het centrale muurgedeelte in het midden een getoogde waterdoorgang. Centraal in de doorgang aan de zijde van het erf een derde doorgang, die oorspronkelijk naar het bijgebouw achter boerderij de Vischkom leidde en die in de 19de eeuw als afvoerkanaal voor water en zalm dienst deed, in de tijd dat in dit bijgebouw achter de boerderij een zalmkwekerij was gevestigd.

Waardering

De BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom behorende tot de buitenplaats Biljoen zijn van algemeen belang:

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde.