528451 - Hembrugterrein
Schokbos

Omschrijving onderdeel 3: Schokbos.

Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Zaanse landschap door haar groene karakter. Zo is het Kleibos op het terrein bijvoorbeeld het enige bos in het Zaanse veenweidegebied. De beplanting op het terrein is niet het gevolg van een gebrek aan terreinonderhoud, maar volgens een uitgewerkt beplantingsschema aangelegd rond 1902 met het oog op de werkzaamheden in de munitie- en wapenfabriek: het moest de drukgolf van (mogelijke) ontploffingen afzwakken en eventueel rondvliegend materiaal opvangen. De oorspronkelijke beplanting was gebaseerd op een beplantingsschema dat op enkele plaatsen en met name ter plaatse van het Kleibos nog te herkennen is.

Het schokbos bij en rondom het B-cluster.

Waardering

Het SCHOKBOS bij en rondom het B-cluster (het Kleibos) op het Hembrugterrein is van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven samenstel van beplanting volgens een schema uit begin 20ste eeuw bedoeld om explosie- en brandgevaar op het terrein van de munitie- en wapenfabriek te reduceren. De beplanting is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Bosschage

N.V.T. Niet van Toepassing