528451 - Hembrugterrein
Ketelhuis 2, 1505 RD te Zaandam
Ketelhuis 4, 1505 RD te Zaandam
Ketelhuis 6, 1505 RD te Zaandam
Ketelhuis 8, 1505 RD te Zaandam

Omschrijving onderdeel 12: Gebouw 218.

Inleiding

De voormalige KETELCENTRALE "Gebouw 218" is gebouwd rond 1930 als onderdeel van de latere NV Gereedschapswerktuigen Industrie Hembrug. De ketelcentrale leverde warmte en energie (stoom) aan zowel de civiele fabriek als de munitie- en wapenfabriek. Het object is dan ook niet ingebed in een bepaald gebouwencluster, maar maakte deel uit van alle clusters. Alleen het A-cluster werd later nog door een eigen ketelcentrale A10 van energie voorzien.

Gebouw 218 was het kloppend hart van het Hembrugterrein en heeft doorgefunctioneerd tot de sluiting in 2003. Het object bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het terrein.

Omschrijving

Gebouw 218 is gebouwd op rechthoekige plattegrond met een oppervlakte van 45.00 x 20,00 meter en bestaat uit drie aaneengesloten bouwvolumes met verspringende hoogtes en platte daken. Op de daken van de latere uitbreidingen zijn in oost-west richting in totaal vijf lichtkappen aangebracht.

Het noordelijk deel is de oudste bebouwing. Het gebouw is opgetrokken in staalskeletbouw met blauwgeschilderde vakwerkindeling en een muurvulling van 2 kleuren baksteen.

In de noord- en oostgevel zijn in elke travee hoge en brede vensterstroken aangebracht van verschillende omvang. In enkele gevallen bevindt zich onder een vensterstrook een paar dubbele stalen deuren. Ook in de westgevel zijn hoge meerruits vensters en één paar stalen dubbele deuren aangebracht.

Het middendeel is een latere aanbouw en risaleert licht ten opzichte van het noordelijk deel. Ook dit deel is opgetrokken in staalskeletbouw en heeft zeer grote (6, 48 of 54) meerruits vensters in zowel de oost- als de westgevel.

Het zuidelijke deel betreft een uitbreiding uit ca 1950-1956 in dezelfde stijl en bouwwijze als de andere twee bouwvolumes, maar is wel een stuk groter. Het strekt zich in noord-zuid richting uit over 11 venstertraveeën. Alle traveeën hebben twee meerruits vensters boven elkaar geplaatst, maar de meest zuidelijke heeft op de begane grond een toegangsdeur.

Waardering

De voormalige ketelcentrale "Gebouw 218" is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een energiecentrale op een militair-industrieel terrein uit het Interbellum met latere uitbreidingen en tevens van belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hembrugterrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie