528451 - Hembrugterrein
Valtoren 10, 1505 RV te Zaandam

Omschrijving onderdeel 13: Gebouw 270 met VALTOREN.

Inleiding

GEBOUW 270 met houten VALTOREN, daterend uit 1925, werd gebruikt als proefnemingsfaciliteit in het noordoostelijke deel van het voormalig Eurometaal-terrein.

Omschrijving

De valtoren bestaat uit een circa 12 meter hoge constructie van balken en kruisschoren met vier steektrappen en een plateau met houten hek voor proefnemingen. Onder het plateau bevindt zich een drie meter lange houten koker voor valproeven. De toren staat op een houten werkruimte met houten vensters die is aangebouwd tegen een rechthoekig gebouw met plat dak. Het gebouw is opgetrokken in grauwe baksteen gemetseld in staand verband. De gevels zijn voorzien van een regelmatige vensterindeling met stalen 6- en 21 ruits vensters. De voorgevel (west) bevat stalen schuifdeuren onder een betonnen afdak.

Het interieur is ingedeeld in meerdere ruimtes gescheiden door muren en (oorspronkelijke) deuren.

Waardering

Het voormalige GEBOUW 270 met VALTOREN is van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een valtoren voor munitieproeven uit het Interbellum en vanwege haar specifieke functie binnen de munitie- en wapenfabriek. Ook is de toren om deze reden van typologische waarde. Het object is van groot belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie