Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530308
Complexnummer
528451 - Hembrugterrein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/97
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zaandam K 14532
Zaandam K 14557
Verloren Spoor 1, 1505 RB te Zaandam

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 17: Overslagloods, Gebouw 341.

Inleiding

Voormalige OVERSLAGLOODS cq expeditiegebouw met kantoor "Gebouw 341", gebouwd in 1935. Het expeditiegebouw werd gebruikt bij overslag van grondstoffen die via het naastgelegen spoor - dat in de langsrichting van dit gebouw in noord-zuidrichting liep - werden aangevoerd. Het object bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het terrein.

Omschrijving

Gebouw 341 is gebouwd op rechthoekige plattegrond van 42.50x10 meter en bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met betonnen rechthoekige cassette-elementen, afgedekt met bitumen. In het midden is een verhoogd gedeelte met glasplaten aangebracht. Het grote houten overstek aan de westzijde diende om overgeslagen goederen droog te houden.

Het gebouw is opgetrokken in staalskeletbouw van samengestelde spanten met een muurvulling van baksteen, deels in blokverband en deels in Noors kettingverband.

De westgevel, ooit de spoorzijde, is voorzien van twee paar grote dubbele houten schuifdeuren, de kopse noordgevel van één paar dubbele schuifdeuren. Alle deuren zijn voorzien van één verticale en twee horizontale vensterstroken. In de beide langsgevels zijn vensterstroken van 21-ruits vensters aangebracht. In de traveeën buiten het overstek liggen ook nog drieruits vensters onder deze vensterstroken.

Binnen bevindt zich nog een klein, verhoogd kantoor dat met meerruits vensterpanelen is afgescheiden van het loodsdeel. De vloer is voorzien van een betonlaag.

Waardering

Het voormalige expeditiegebouw "Gebouw 341" is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een expeditiegebouw op een militair-industrieel terrein uit het Interbellum en tevens van belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hembrugterrein, meer in het bijzonder als onderdeel van de NV Gereedschapswerktuigen Fabriek Hembrug.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528451. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie loods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing