528451 - Hembrugterrein
Gebouw B8-272D

Omschrijving onderdeel 30: SCHUDPROEVENGEBOUW, B8-272D.

Inleiding

Voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW B8 (272D), onderdeel van de Artillerie-Inrichtingen, daterend uit 1930, was bestemd voor het beproeven van munitie en springstoffen door middel van schudproeven. Gebouw B8 maakt deel uit van het B-cluster (de B staat voor Beproeving) dat voor het merendeel bestaat uit testgebouwen voor munitie en lijkt sterk op B7. Bij het beproeven van munitie dreigde altijd ontploffingsgevaar. Om het overslaan van ontploffingen en/of brand tegen te gaan, zijn bij het B-cluster aarden wallen en het zgn. Reigersbos oftewel schokbos aangelegd. De bomen en struiken daar moesten losvliegend materiaal opvangen en de waterlopen moesten voorkomen dat brand oversloeg.

Omschrijving

De beproevingsruimte heeft een vierkante plattegrond onder een houten dak met overstek. De gevels zijn opgetrokken in beton. In de gevels zijn houten 8-ruits vensters aangebracht. De ruimte bestaat uit een open plaats, die wordt omsloten door een 40 cm dikke betonnen muur die wordt ondersteund door steunberen. Deze was bestemd voor het beperken van de uitwerking van eventuele ontploffingen. Uit de plank- en nerfstructuur in het beton volgt dat het bouwwerk ter plaatse is gegoten.

In de open plaats was ruimte voor de opstelling van een schudmachine in tegenstelling tot schudproevengebouw B7 waar de schudmachine binnen stond opgesteld.

Waardering

Het voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW B8 is van cultuurhistorische en - meer in het bijzonder - militair-historische waarde als uniek en gaaf bewaard gebleven schudproevengebouw voor munitie en springstoffen. Het gebouw is tevens van groot belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein en de Stelling van Amsterdam in het algemeen alsmede van het B(eproevings)-cluster in het bijzonder. Het is voorts van typologische waarde als beproevingsgebouw met een aparte buitenruimte omgeven met betonnen wanden.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie