530401 - Rust en Vreugd
Wassenaar F 7756
Wassenaar F 5635
Wassenaar F 7758
Hek 9a: Hoek Van Ommerenlaan en Menkenlaan en hek 9b: BY Van der Oudermeulenlaan 19, Wassenaar

Omschrijving onderdeel 9: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9a en b

HEKKEN behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd. De markering van de zij-ingangen tot de buitenplaats bestaan uit: a. een hek op de splitsing Van Ommerenlaan en Menkenlaan in Eclectische trant daterend uit het midden van de 19de eeuw. Oorspronkelijk stond het hek aan de andere zijde bij de Van der Oudermeulenlaan (dit hek is in 1990 vervangen). Het smeedijzeren spijlen hek met gegoten speerpunten bestaat uit een middeldeel met dubbele hekvleugels tussen decoratief ingevulde staanders. Links hiervan een vast hek en rechts hiervan een enkel loophek; b. een hek nabij de Oud Wassenaarseweg in robuust sobere stijl uit ca.1907. Smeedijzeren hek met stompe spijlen en ruitwerk in het onderste deel tussen twee vrij plompe ronde zuilen op een vierkante sokkel. Op de zuilen staat het opschrift 'rust' en 'vreugd'.

Waardering

HEKKEN behorend bij de buitenplaats Rust en Vreugd is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als markering van de toegangen tot de buitenplaats;

- vanwege vormgeving en materiaalgebruik;