Hattem AE 201
Hattem AE 200
Molecaten 1, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 4:

KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met voormalige dienstwoningen aan de zijkanten, opgetrokken in 1826 in opdracht van de toenmalige eigenaar Robbert baron Van Heeckeren en met zijn brede front naar het oosten en evenwijdig aan de zijgevels van Huis Molecaten, gesitueerd, ca, 80 meter ten westen van Huis Molecaten. Het op een rechte grondslag opgetrokken gebouw van een laag met goot op klossen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak vertoont aan de noordoostzijde een gedenksteen met de tekst: "Jacob Anne Van Heeckeren Heeft Den Eersten Steen Gelegd 1826". Jacob Anne was de zoon van de toenmalige eigenaar Robbert baron van Heeckeren. Aan de voorzijde twee halfronde poortdeuren met ertussen een halfrond 6-ruitsvenster. Ter linker- en rechterzijde van dit centraal gelegen koetshuis gedeelte de toegangsdeur van de voormalige dienstwoning, bestaande uit een rechte deur met halfrond 2-ruits bovenlicht. Ernaast een halfrond 6-ruitsvenster. De deuren zijn geschilderd in de kleuren rood en oker. De vensters vertonen luiken in deze kleur. De voor- en zijgevels worden aan de hoeken door een pilaster gemarkeerd. In de voorgevel tussen het koetshuisgedeelte en de voormalige dienstwoning eveneens een pilaster. In de rechter gevel een hoog gelegen halfrond ijzeren stalvenster, waarschijnlijk aangebracht toen in 1882 het koetshuis met een rode bakstenen stal op rechte grondslag onder met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak werd uitgebreid. In de voor(noord-)gevel van deze stal, die evenwijdig aan de rechter gevel van en haaks staande op het koetshuis werd opgetrokken, links onder een gedenksteen met de tekst: "Jacob Anne Baron van Heeckeren van Molecaten oud 15 jaar heeft de eerste steen gelegd den 12 julij 1892". In de voorgevel van de stal aan de linkerkant de rechte toegangsdeur met 2-ruits bovenlicht met rechts hiervan een halfrond ijzeren stalvenster. Rechts hiervan 5 naast elkaar geplaatste halfronde stalvensters.

Waardering Het KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW, behorende tot de historische buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de ouderdom

* vanwege de gaafheid

* vanwege de hoge ensemblewaarde

* als gaaf voorbeeld van een rond 1826 in neoclassicistische stijl opgetrokken ensemble van koetshuis en dienstwoningen bij een historische buitenplaats

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw