Hattem AE 201
Hattem AE 190
Molecaten 1, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 5:

KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijsbeek, ter hoogte van de overgang van toegangslaan naar oprit naar het huis. Op de muren een Bentheimer zandstenen leeuw uit de 17de eeuw. Het muurwerk dateert in oorsprong tussen 1832 (Kadastraal Minuutplan) en 1847 (Topografische en Militaire kaart), toen de oprit naar de huidige plek werd verlegd. De leeuwen zijn waarschijnlijk afkomstig van het 17de-eeuwse in 1824-1825 afgebroken poortgebouw, gezien de overeenkomst met de leeuwen op een kopie van een tekening van Pronk van het poortgebouw door Andries Schoemaker uit 1730.

Waardering De KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN behorende bij de historische buitenplaats Molecaten, zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de gaafheid;

* vanwege de ouderdom van de leeuwen;