Hattem AE 190
Molecaten 1, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 6:

DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het huis. De kas is opgetrokken in rode baksteen, heeft een gesloten achter wand en gedeeltelijk gesloten zijmuren met spouw. Het muurwerk zet zich aan de zijkanten en voorzijde voort als plint van de kas, die een gevelopbouw heeft van ijzeren regels waarin glas. De kas wordt aan de voor(zuid-)zijde overkapt door een glaskap met constructie in red cedar, aangebracht bij de restauratie in 1992-1993, ter vervanging van het ijzeren regelwerk. Aan de achterzijde heeft de kas een zinken dakbedekking. Het dak steunt op een ijzeren Polonceau dakspant. Inwendig een binnenmuur tussen koude en warme kas. Aan de westzijde van de kas de gedenksteen van de bouw en restauratie: "Jean Chrétien van Braam 1893, Cornelis Felix Joseph Slager 1993".

Waardering De DRUIVENKAS, behorende tot de historische buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang,

* vanwege de ouderdom;

* vanwege de gaafheid;