Hattem AE 201
Bij Molecaten 7, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 7:

KORENMOLEN. In 1859 ter vervanging van een 17de-eeuwse papiermolen in rode baksteen opgetrokken korenmolen op rechthoekige en aan de achter(oost-)zijde driezijdig uitgebouwde grondslag onder met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met drie met rode Oudhollandse pannen gedekte schilden boven de uitbouw. Het dak heeft aan de zijkanten en achterzijde een overstek. Aan de buitenzijde voor(west) het molenrad en inwendig het gaaf bewaarde 19de-eeuwse houten molenwerk en gebintconstructie. De witgeschilderde molen vertegenwoordigt in het park van Molecaten een grote sierwaarde door de situering in het park en door de neogotische vorm van de ramen. Aan de voorzijde een groot dubbel venster met enkel puntboogvormig bovenlicht met drie ineen gevlochten puntbogen als roeden. Centraal in de achter(oost-)zijde de rechte ingangsdeur. Links hiervan in de schuine zijde een puntboog 2-ruitsvenster met bovenlicht met twee gebogen roeden. In de noordgevel van de molen een zelfde venster.

Waardering De KORENMOLEN behorende bij de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de ouderdom;

* vanwege de gaafheid;