Veldweg 14, 8051 NR te Hattem

Omschrijving onderdeel 8:

SPIJKER WATERVLIED. In kasteelachtige stijl in 1640 gebouwd rode bakstenen spijker onder een met rode Oudhollandse pannen gedekt zadeldak, dat door een naar Gelderse trant in- en uitgezwenkte gevel met rechthoekige pinakels en aan de achterzijde door een puntgevel met vlechtingen en veelhoekige topschoorsteen wordt afgesloten. Tussen de verdiepingen en onder de topgevel aan de voorzijde muizentandlijsten. De smalle vensters met natuurstenen middendorpels hebben geblokte ontlastingsbogen. Boven de deur een rond venster in natuurstenen omlijsting en geblokte spitsboog. Inwendig een laatgotische schouw. De deur is geschilderd in de kleuren Van Heeckeren in goud en rood. Het gebouw werd gerestaureerd in 1960-1962 en aan de westzijde van een aanbouw voorzien.

Waardering Het SPIJKER WATERVLIED behorende tot de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde;

* vanwege de ouderdom;