Bij Molecaten 1, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 9:

DAGLONERSWONING BIJ SPIJKER WATERVLIED. Kleine witgepleisterde woning uit het midden van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder een rieten wolfskap. Aan de voorzijde vertoont de kap een golvende houten rand als ornamentele daklijst. Aan de voor(oost-)zijde iets links van het midden de toegangsdeur met bovenlicht, links klein een 4-ruitsvenster met luik en rechts een 12-ruitsschuifvenster met luiken. Luiken en deur zijn geschilderd in de Van Heeckeren kleuren goud en rood. Aan de achterzijde een deels in de gevel verzonken hooiluik.

Waardering De DAGLONERSWONING BIJ SPIJKER WATERVLIED, behorende bij de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de gaafheid;

* vanwege de ouderdom;