Bij Molecaten 1, 8051 PN te Hattem

Omschrijving onderdeel 11:

DIENSTWONING Aan de laan ten zuiden van de vijverpartij in landschapsstijl gelegen witgepleisterde dienstwoning op rechthoekige grondslag onder met gesmoorde rode pannen gedekt wolfsdak. De voorgevel vertoont een blokmotief. In de voorgevel de gedenksteen van de oprichting van de boerderij: "Baronesse van Heeckeren van Molecaten geboren van der Goes heeft de eerste steen gelegd 25 augustus 1881". Aan de voorzijde 2 6-ruitsschuifvensters met luiken. Centraal op de verdieping een ensemble van twee kleine halfronde vensters onder gebogen in de gevel uitzwenkende stenen tracering. Aan de rechterzijde de entreedeur. Aan de linkerzijde een uitgebouwd salet en 4-ruitsvenster. Luiken en deur zijn geschilderd in de Van Heeckeren kleuren goud en rood.

Waardering De DIENSTWONING behorende bij de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

* vanwege de gaafheid;

* vanwege de hoge ensemblewaarde.