Langbroek B 601
Bij Weerdesteijnselaan 1, 3947 ND te Langbroek

Omschrijving onderdeel 3:

POORTGEBOUW bij Weerdesteyn. In 1642 op de aarden dam in de tweede binnengracht van de voorburcht van Weerdesteyn in rode baksteen gebouwd poortgebouw op vierkante grondslag, overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak. In elk van de zijmuren drie schietgaten. Op de zolder bevindt zich een duivenslag. De getoogde poortdoorgang met dubbele poortdeur met loopdeur wordt geflankeerd door gemetselde pilasters waarboven natuurstenen kogels. Aanzet- en sluitstenen en daklijst zijn van natuursteen. Boven de poortdoorgang onder een keperboogvormige rollaag met natuurstenen kogel een wapensteen met vier kwartieren van de bouwheer Roelof Grauwert (Grauwert, Van Hardenbroek, Van de Vecht en Van Snellenburg) en het jaartal 1642 in reliëf. Tussen steen en keperboog een natuurstenen cordonlijst.

Het POORTGEBOUW, behorende bij de historische buitenplaats Weerdesteyn, is van algemeen belang

- vanwege de gaafheid;