Langbroek B 602
Langbroek B 34
Bij Weerdesteijnselaan 1, 3947 ND te Langbroek

Omschrijving onderdeel 4:

MUREN MET POORT OM HET HUISEILAND bij Weerdesteyn. In 1875-1876 met machinale baksteen opgetrokken rechte keermuur en ommuring rondom het huiseiland met aan de ZO-zijde de in handvorm baksteen opgetrokken poort. De keermuur en ommuring zijn afgesloten door een ezelsrug. Laatstgenoemde is op enkele plekken doorbroken door een aan weerszijden door een kleine pijler met hardstenen afdekplaat omlijstte doorkijk. De doorkijken bevinden zich niet in het verlengde van de vensteropeningen in de ombouw van de woontoren. Aan de ZO-zijde wordt de muur onderbroken door de door rechte pijlers omlijstte getoogde poortdoorgang met houten dubbele poortdeur en siermeedwerk in het boogveld.

Waardering

De MUREN MET POORT OM HET HUISEILAND, behorende bij de historische buitenplaats Weerdesteyn, is van algemeen belang

- vanwege de karakteristieke vormgeving;

- vanwege de gaafheid;