Weerdesteyn

Wijk bij Duurstede
Langbroek

Omschrijving onderdeel 5:

BOERDERIJ bij Weerdestyn. In rode baksteen even ten oosten van de huisplaats opgetrokken langhuisboerderij uit 1875 met afgewolfd door gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. De boerderij werd in 1875 (datering op sluitsteen boven poort aan achterzijde) opgetrokken ter vervanging van de in 1876 afgebroken boerderij op de huisplaats. De voor(ZW-)zijde vertoont uitkragend siermetselwerk als gevelomlijsting en gestoken windveren. In de voorzijde beganegronds de ingangspartij met rechts één en links twee 4-ruitsvensters met 3-ruitsbovenlicht. Op de verdieping twee 4-ruitsvensters waarvan de hoeken van de kozijnen aan de bovenzijde zijn afgeschuind. In de strekken boven de ramen hardstenen siersluitstenen. In de linkergevel twee vensters als beganegronds aan de voorzijde. Centraal aan de achterzijde een dubbele halfronde deur met loopdeuren stiepel. In de toogstrek een hardstenen sluitsteen met de stichtingsdatum van de boerderij: 1875. Aan weerszijden van de middendeur een hoog geplaatst getoogd ijzeren venster. Aan weerszijden ernaast een hoog geleen ijzeren rond venster met roeden in vierpasmotief. Aan de uiteinden een getoogde deur (boven- en onderdeur). Op de verdieping een getoogd hooiluik.

Waardering De BOERDERIJ behorende bij de buitenplaats Weerdesteyn is van algemeen belang

- vanwege de gaafheid;