Driebergen-Rijsenburg C 929
Bij Engweg 34, 3972 JH te Driebergen-Rijsenburg

Onderdeel 5:

KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS.

Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en koetsierswoning op langwerpig rechthoekige grondslag op iets uitzwenkend bakstenen plint onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Het koetshuis bevindt zich aan de ZW-zijde, de stal bevindt zich in het midden en de woning bevindt zich aan de NO-zijde. Het ensemble werd in het laatste decennium van de 19de eeuw in de tijd van de bouw van het landhuis even ten noordoosten van de boerderij en ten noorden van het landhuis opgetrokken. De gevel wordt omgaande afgesloten door een kroonlijst van iets naar voren springende rijen baksteen in kops- en strekverband, waartussen een rij verspringende met de zijden naar voren geplaatste staande baksteen. De kroonlijst wordt afgesloten door een houten geprofileerde gootlijst. Aan de voor(ZO-)zijde de boogvormige dubbele toegangsdeur naar het koetshuis, met ornamentele ijzeren gehengen en schuin geplaatste houten delen en per deur een venster aan de bovenzijde. Links van de deur een enkel en rechts twee schuifvensters met 2-ruits bovenlicht. Centraal aan de rechter (NO-)zijde de toegangsdeur naar de koetsierswoning, bestaande uit een paneeldeur met 2-ruits bovenlicht met aan weerszijden een schuifvenster met 2-ruits bovenlicht. Op de kap aan deze zijde een dakkapel onder tympaan. De linker (ZW-)gevel is blind. Aan de achterzijde een in 1924 aangebouwde WASPLAATS voor auto's op rechthoekige grondslag onder zadeldak met flauwe dakhelling. Aan de ingangs (ZW-)zijde een rechte pseudo openslaande dubbele houten staldeur met meerruitsventsers, die in feite een schuifdeur is. Aan de achter (NO-)zijde een venster zoals de staldeur. De linker zijgevel van de garage is opgetrokken in hout. Inwendig in het koetshuis twee tuigkasten met paneeldeuren en meerruitsvensters, geplaatst aan weerszijden van de deur naar de paardenstal. In de paardenstal tegen de scheidingswand met de koetsierswoning 3 enkele en een dubbele paardenbox met tegen de muur geplaatste ijzeren voedkorven, van elkaar gescheiden door houten in een halve voluut eindigende schotten met zuilvormig ijzeren voorzetstuk, afgesloten door een ijzeren ornamentstuk met bladranken.

Waardering

Het ensemble van KOESTHUIS, PAARDESTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de hoge ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning Koetshuis, Paardenstal en Koetsierswoning met wasplaats

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis, Paardenstal, Koetsierswoning met wasplaats